Loek Alflen, de grote kleine man

28/01/2011

Terug naar nieuwsarchief

"BRON: www.deoud-utrechter.nl" Groot als Nederlands kampioen worstelen, klein vanwege zijn lengte van 1.56 meter. Maar liefst negentien jaar achter elkaar, van 1951 tot 1970, was hij nationaal kampioen vlieggewicht. In de jaren 50 en 60 werd zijn naam als Utrechtse sportheld tegelijk genoemd met die van Anton Geesink en Tonny van de Linden.

In 1933 in een bovenhuisje geboren in de Nobeldwarsstraat, een straat met veel kleine bedrijfjes en met grote arbeidersgezinnen. Er waren dertien kinderen in het gezin Alflen, acht jongens en vijf meisjes. Ruzie in het kleine bovenhuis werd door moeder niet geaccepteerd. "Ga maar naar buiten en knok het maar uit" riep ze. Loek Alflen: "Binnen het gezin werd alles met de vuist beslecht."

"Mijn vader was huisschilder en lustte graag een borreltje. Armoe was troef. In de oorlog werden wij, kleine kinderen, eropuit gestuurd om te gaan stelen als goederentreinen op het Maliebaanstation binnenkwamen. Ook had mijn vader een val gemaakt om katten en honden te vangen. Als we vroegen wat voor vlees we op tafel kregen zei hij dat het een dakhaas was." Loek Alflen ziet als kleuter dat er met vechten mooie prijzen te winnen zijn. Een vriend van zijn oudere broer laat hem kleurrijke vaantjes, medailles en bekers zien. Dat spreekt aan. Als zesjarig meldt hij zich bij worstelvereniging De Halter die gevestigd is aan de Lange Nieuwstraat. Het werkt aanstekelijk in het gezin want uiteindelijk worden al zijn broers lid van De Halter.

Loek: "Vroeger was worstelen een populaire sport. Elk dorp en elke stad had wel één of meer worstelverenigingen". Het zijn echte talenten, de acht broers Alflen. Ze heersen in hun gewichtsklasse in het nationale worstelen. Vijf broers zijn Nederlands kampioen geweest. Loek werd in1951 kampioen na het winnen van de finale van zijn broer en stond die titel bijna twee decennia niet meer af. "Mijn grote kracht zat in mijn linkse heupzwaai die ik met een harde kreet Huptan inzette. Voor je mocht meedoen aan het Nederlands kampioenschap moest je kampioen zijn van Midden Nederland. Wedstrijden konden wel een kwartier duren.

Loek Alflen

Een lange periode van zo'n vijftien jaar heb ik geen enkele wedstrijd verloren". Worstelen was een pure amateursport. Loek Alflen trouwde in 1959 met Tiny Ummels en werkte als timmerman in de bouw. "In 1960 werd ik uitgezonden naar de Olympische Spelen in Rome. Er was nog geen onkostenvergoeding van het NOC voor de derving van inkomsten gedurende die uitzending. Mijn baas betaalde ook niet door waardoor ik al die weken geen inkomen had. Ondanks brieven die we schreven naar het NOC werd er niets gecompenseerd."

Ook bij interlandwedstrijden werd er zelfs bij winst geen premie betaald zodat Alfl en een internationale topsport uitoefende die alleen maar geld kostte. Tiny, die zelf met worstelen was opgegroeid omdat haar opa een bekende Utrechts kermisworstelaar was, heeft alle wedstrijden van haar man enthousiast bijgewoond

Anton Geesink was in de jaren vijftig naast judoka ook worstelaar bij De Halter. Hij werd zelfs Nederlands kampioen zwaargewicht. Alflen en Geesink zijn tijdens internationale uitzendingen veel met elkaar opgetrokken. Een grappig stel met een lengteverschil van een halve meter. Geesink heeft ruim twee keer het gewicht van Alfen. "Geesink was altijd wel in voor een dolletje en kon ook gebruik maken van zijn imposante kracht. Tijdens een uitzending naar Boedapest in 1957 bestelden we een taxi. Het bleek een 2CV te zijn waar Geesink natuurlijk niet in kon. Hij pakte de taxi met chauffeur en al op en zette hem op zijn kant tegen een muur aan. Nam daarop mij op zijn schouder en liep zo verder door de straten. Ik werd ook in een kuuroord in Boedapest in een modderbad gegooid tussen allemaal badende oude mannen. Bij een bezoek aan het Prater in Wenen kocht Geesink de kaartjes waarbij een kinderkaartje voor mij."

Loek en Tiny Alfl en hebben drie kinderen, Loek, Robbie en Tineke. Zijn altijd in Utrecht blijven wonen. De sportieve genen zijn aan de kinderen doorgegeven. Loek werd een getalenteerd toneelspeler, Robbie werd profvoetballer en won met Ajax het Nederlands kampioenschap en de Europacup in 1995. Robbie is tegenwoordig trainer van het tweede van FC Utrecht. Tineke werd Nederlands kampioen Tei Kwando, een Koreaanse vechtsport.

Er zijn vier kleinkinderen waarvoor Loek Alflen nog vrijwel elke zaterdag op pad is om ze te begeleiden. Alflen: "Het worstelen heeft me veel geld gekost maar ik kijk er met een enorme trots en voldoening op terug. Het is een prachtige sport. Heel jammer dat er nu vanuit de jeugd veel minder waardering voor is waardoor het nu nog weinig beoefend wordt."

Loek Alflen 2

 

 

 

 


 

 

Easter Wrestling Tournament

EWT2019

 

Social media

facebook2

twitter2