FORGOT YOUR DETAILS?

Zeldzaam Nederlands worstelgoud junior Sterkenburg:

'Opsteker voor Parijs 2024'

Jessica Blaszka besloot enkele maanden geleden een punt te zetten achter haar worstelcarrière, maar nieuw Nederlands talent dient zich al aan. En hoe. Bij de WK junioren in het Russische Ufa heeft Marcel Sterkenburg een gouden medaille gepakt.

De 20-jarige Sterkenburg is de eerste Nederlander in 43 jaar die zich wereldkampioen mag noemen in de juniorencategorie. De vorige Nederlander was Frans Jansen in 1978. Hij pakte destijds de wereldtitel in de categorie tot 56 kilogram.

Parijs 2024

Dat hij een unieke prestatie heeft neergezet, beseft Sterkenburg nog niet helemaal. "Ik moet het allemaal nog even laten bezinken, het dringt nog niet helemaal door", zei hij zondagavond in NOS Langs de Lijn.

De Hilversummer beseft wel dat de toekomst er voor hem rooskleurig uitziet. En niet alleen voor hem: "Een opsteker voor de Nederlandse worstelwereld, met het oog op de Olympische Spelen van Parijs in 2024."

Met de hele wereldtop aanwezig zorgde Sterkenburg voor een stunt in de klasse tot 82 kilogram in de Grieks-Romeinse-categorie. Hij was als achttiende geplaatst en versloeg in de finale de als zevende geplaatste Armeniër Karen Chatsjatrjan.

"Toen ik de loting zag, dacht ik al dat het een zware dag zou worden", zei Sterkenburg bij radioprogramma Langs de Lijn. "Na de eerste ronde moest ik gelijk tegen de wereldkampioen en daarna tegen de regerend Europees kampioen. Dat waren pittige partijen."

Ook succes voor tweelingbroer

Maar bij de gouden plak van Sterkenburg hield het succes voor Nederland niet op. Een klasse hoger (tot 87 kilogram) veroverde Sterkenburgs tweelingbroer Tyrone namelijk het zilver.

Bron: NOS

TOP