Gouden plak Olympische Spelen blijft grote doel

/ / Berichten
Bron:varnieuws
Gouden plak Olympische Spelen blijft grote doel voor worsteltweeling uit Leidsche Rijn
Vorige week reisden Marcel en Tyrone Sterkenburg af naar Thailand voor een trainingsstage.
Door Roberto Cancian
De tweeling van worstelvereniging De Halter in Utrecht, zet alles op alles om op het podium te komen tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. De aanloop gaat echter met vallen en opstaan voor de 22-jarige tweeling die al jaren bij de besten van de wereld horen bij het Grieks Romeins worstelen. ‘Ik heb last gehad van mijn hamstring waardoor ik een maand niet optimaal heb kunnen trainen,’ geeft Tyrone Sterkenburg aan. Zijn broer Marcel kreeg te maken met een duim die uit de kom was waardoor hij ook gas moest terugnemen.
Het is een pechjaar aangezien Marius Gicewicz, onze coach, is gestopt midden in het jaar. Hij is nu in Noorwegen actief waar meer mogelijkheden en financiële middelen zijn,’ vetelt de in Terwijde woonachtige Marcel. Het doel blijft hetzelfde. ‘Ons doel is om de eerste Nederlander te worden die een gouden plak haalt bij de Olympische Spelen bij het Grieks-Romeins worstelen,’ zegt Marcel resoluut. Hij heeft al menig titel achter zijn naam staan. In 2021 werd hij Wereldkampioen bij de junioren om een half jaar later Europees kampioen bij de senioren U23 te worden in de gewichtsklasse 87 kg.
Zijn broer Tyrone behaalde in de gewichtsklasse 97 kg tijdens het WK de zilveren plak, waarna hij derde werd bij het EK U23. ‘Dit jaar staat volledig in het teken van kwalificatie voor de Olympische Spelen,’ zegt Marcel. Het tweetal sloot op initiatief van TeamNL aan bij de Franse ploeg, omdat daar effectiever getraind kon worden met tegenstanders uit dezelfde gewichtsklasse. ‘Tyrone heeft het heel goed gedaan bij de WK, vervelend dat de hamstring daar voor hem opspeelde. Ik zelf baalde vooral omdat je lichaam dan net niet kan wat je wil laten zien.’
De focus is nu op trainen, rusten, eten en slapen. ‘Na onze trainingsstage in Thailand gaan we naar Polen om wedstrijdspanning op te bouwen. Dan volgt er een tijd van periodisering richting het Olympisch Kwalificatietoernooi in maart 2024. ‘Het is een druk seizoen. Gelukkig hebben wij met onze oude coach kunnen regelen dat we ook van de faciliteiten in Oslo gebruik kunnen maken. In Noorwegen kunnen wij vooral aan onze techniek blijven schaven.’
De broers willen niets aan het toeval overlaten. ‘Wij zijn vanaf ons negende jaar aan het worstelen. Thuis waren wij altijd al veel aan het stoeien. Onze vader, die zelf altijd heeft gebokst, vond het beter dat wij gingen worstelen. Dan krijg je geen breinschade, zei hij.’ Zo ging het tweetal, uit een gezin met zeven kinderen, richting De Halter. Dat de broers ieder in een andere gewichtsklasse uitkomen is voor Parijs beter aangezien er vaak maar één Nederlander per klasse mag deelnemen. Marcel en Tyrone volgen aan de Johan Cruyff Academy de opleiding Commerciële Economie.